21-06-2022

Hur läser man ett stickmönster?

Bloggartiklar - 60 Garner Nord

Nybörjare

Hur läser man ett stickmönster?

Det här med att läsa ett stickmönster kan ju te sig rätt enkelt till en början. Man kan likna det lite vid att läsa ett recept, först står ingredienserna följt av instruktionerna. Översatt till stickning blir det garn, stickor, stickfasthet - som vi ju tittat på i tidigare inlägg, och så instruktionerna till det. MEN ett stickmönster är lite mer komplext än så, det innehåller ju en massa förkortningar och termer man inte stöter på i ett recept och i många fall är det ett diagram att tyda också.

Grejen med stickmönster är att det inte finns någon ”mall” för hur de skall utformas och vad de skall innehålla. Så även när det gäller förkortningar. Det finns ingen vedertagen ”allmän översättning”.  Däremot så innehåller de allra flesta mönster en tabell över de aktuella förkortningarna som används och vad de innebär. Samma gäller för diagrammen och dess symboler, men även där finns en tabell för betydelsen i just det aktuella mönstret.

Nyckeln till att tyda sitt stickmönster är att kunna uttyda dessa förkortningar och diagramsymboler.

En tabell med förkortningar kan se ut så här: 

Är det någon förkortning eller förklaring som är extra krånglig finner man oftast en utförlig förklaring eller länk till ett videoklipp. Det är ju så fantastiskt för oss som stickar idag att youtube och google finns!

Diagram

Ja, att följa ett diagram i ett stickmönster är lite bakvänt, man läser inte diagrammet så som man läser en vanlig text. Diagrammet är ett rutmönster som man läser i den riktning man stickar. 

I diagrammet motsvaras varje maska av en ruta och varje rad motsvaras således av ett varv.

Beroende på hur många maskor stickningen innehåller (exempelvis kan en kofta ha flera hundra maskor på varvet) så kan en särskild sektion eller "rapport", som det heter på stickspråk, vara markerad och denna rapports maskor upprepas angivet antal gånger.

Man läser diagrammet nerifrån och upp. Första varvet läser man från höger till vänster. 

Stickar man fram och tillbaka så läser man de ojämna varven från höger till vänster och de jämna varven från vänster till höger. De ojämna varven är rätsidan och de jämna varven är avigsidan. I början kan det kännas lite krångligt, men det är ändå logiskt.

Stickar man runt så läser man varje varv, alltså varje rad, från höger till vänster.

Låter det krångligt? Det är inte så krångligt! Men jag rekommenderar att man skriver ut eller kopierar sitt mönster på papper och har en blyertspenna till hands så att man kan markera var i diagrammet man är och läser.

Följande symboler dyker ofta upp i mönster med struktur och spets, men även mönster med flerfärgsstickning har diagram och i dessa diagram motsvarar rutans färg vilken färg maskan skall stickas i om diagrammet är i färg, i annat fall brukar de olika mönsterfärgerna i diagrammet få egna symboler så man vet vilken färg maskan skall ha.

Diagramsymboler kan se ut något i den här stilen:

vit_21.jpg
KalinkaKalinka 21 Vit- Ull/Lin
Rea-pris260 kr

upphovsrätt

En viktig sak att ta upp när det gäller stickmönster är designerns upphovsrätt. I mönstret står villkoren för användning oftast angett som ©copyright och det innebär att man inte får dela med sig av mönster eller sälja dem vidare utan tillåtelse om inget annat anges.

Så det är alltså inte tillåtet att kopiera ett mönster och ge till en kompis eller dela en digital mönsterfil.

Så när jag tipsar om att skriva ut eller kopiera mönstret för att kunna anteckna och markera är det endast för eget bruk.

Olika former

Stickmönster kan finnas i många olika former, exempelvis i form av mönsterböcker, stickmagasin och tidningar, enskilda tryckta mönster, digitala mönster på pdf etc.

Hos oss på 60 Garner Nord finner du mönsterböcker, enskilda mönster och magasin med flera mönster i varje. Och givetvis allt annat som behövs till din stickning.

Så det här med att läsa ett stickmönster kanske inte var så likt att läsa ett recept ändå...

Men räds icke, välj ditt mönster och sätt igång. Däremot rekommenderar jag att du läser igenom hela mönstret innan du börjar sticka så att du vet vad du har att vänta.

Skulle tro att det som ligger framför dig är Ljuvlig stickning!

Kram / Pernilla

Hållbart