11-04-2022

Hur avslutar man en stickning?

Bloggartiklar - 60 Garner Nord

Nybörjare

Hur avslutar man en stickning?

En stickning kan avslutas på olika sätt, eller avmaskas på olika sätt beroende på hur du vill ha kanten. Den allra vanligaste och enklaste avmaskningen har jag i stort sett slutat använda för att jag tycker den blir lite stum, istället gör jag ibland en enkel variant av elastisk avmaskning. Jag kommer visa båda varianterna på en provlapp.

Stum Avmaskning

Den enkla, stumma avmaskningen, kan med fördel användas vid avmaskningen av en halskant om risken finns att halskanten blir för lös, men oftast vill man ha en lite mer töjbar avmaskning. Den enkla avmaskningen stickar jag så här:

Jag stickar två maskor, lyfter sedan den första stickade maskan över den andra - nu har jag avmaskat en maska. Fortsätter på detta vis över de maskor som skall avmaskas, stickar en maska så att jag har två maskor på höger sticka, lyfter den första maskan över den andra och stickar nästa, lyfter över och stickar nästa, lyfter över osv… tills jag kommer till den allra sista maskan. Då tar jag av garnet och drar det igenom maskan och drar åt. Klart!

Elastisk Avmaskning

Den elastiska avmaskningen använder jag ibland till ärmavslut och nedtill på en tröja, om jag vill ha en lite mer töjbar kant. I exemplet talar jag om en resår stickad 2x2, alltså 2 räta 2 aviga, men det går lika bra med 1x1 resår eller vilken resårtyp som helst för att räta stickas räta och aviga stickas avigt oberoende av hur resåren är designad.

Så jag stickar aviga och räta enligt etablerad resår men avmaskar så här:

Jag stickar den första räta maskan rät MEN sätter tillbaka den på vänster sticka, sedan stickar jag två räta maskor ihop i bakre maskbågen.

Nästa maska är en avig maska och innan jag stickar den lyfter jag över maskan från höger till vänster sticka med garnet framför och stickar dessa två maskor avigt ihop.

Nästa maska är en till avig, jag gör samma där - sätter över maskan från höger till vänster sticka och stickar båda maskorna avigt ihop.

Nästa maska är en rät maska, då sätter jag över maskan från höger till vänster sticka, precis som tidigare och stickar båda maskorna räta ihop i bakre maskbågen osv. Så i denna avmaskningen blir det lite mer flyttande av maskor samt att man hela tiden stickar två maskor ihop.

Räta: Sticka två räta ihop i bakre maskbågen

Aviga: Sticka två aviga ihop avigt.

Så om ni ser mönstret, när nästa maska är rät stickas det i rät och när nästa maska är avig stickas det i avigt.

Fler tekniker

Utöver dessa två enkla varianter finns en uppsjö av olika tekniker för avmaskning. En absolut favorit hos mig är sydd avmaskning, eller som det heter på engelska Italian bind-off eller tubular bind-off, det är två olika varianter.

När man använder denna teknik får man ett resultat som ser ut så här…

Snyggt… eller hur… och det är även elastiskt. Men det tar vi en annan gång.

Kram / Pernilla

Hållbart