09-04-2022

Hur mycket garn behövs till en halsduk?

BLOGGARTIKLAR - 60 GARNER NORD

Nybörjare

Hur mycket garn behövs till en halsduk?

Ja, vad kan jag tro, 3 nystan kanske eller två härvor…

Det här med garnåtgång till en ospecificerad halsduk beror på många saker, som tex hur lång och hur bred den skall vara, vilket garn den skall stickas i och vilken storlek på stickor du tänkt dig. Men det här med garnåtgång är en intressant fråga.

Mången gång har jag stått i butiken och fått frågan om vilket garn som kan användas till ett plagg istället för det som anges i mönstret.

Vi tar exemplet med en tröja. Jag har valt att utgå från mönstret It’s not a sweatshirt från Knitting for Olive i storlek M. I mönstret anges att man stickar i två trådar, en tråd Knitting for Olive Merino och en tråd Knitting for Olive Soft Silk Mohair och angivet är en stickfasthet på 20 maskor och 26 varv på 10 cm.

Till en M går det åt 250g Merino (5 nystan) och 125g Mohair (5 nystan), denna garnkombination ger ett mjukt, varmt och lätt material, men här vill vi byta ut garnet mott ett med lite tyngd och sticka med enkelt garn.

Då tittar jag lite på garnalternativ och i vårt exempel föreslår jag garnet Cumbria som har en stickfasthet på 18-20 maskor på 10 cm med stickor 4 - 5 mm, så det borde ju passa att ersätta med.

För att nu räkna ut åtgång går jag till mönstret och ser att av Merino, som har en löplängd på 250m/50g går det åt fem nystan. Alltså: 5 nystan x 250m = 1250m.

Garnet jag vill byta till, Cumbria har en löplängd på 216m/100g. Då tar jag fram miniräknaren och slår 1250m delat med 216m (längden av en härva Cumbria). Summan blir: 5,78 - avrundat uppåt till 6. Alltså 6 härvor Cumbria går åt till denna tröja i storlek M.

Det fungerar likadant att räkna åt andra hållet

Vi tar ett exempel med en kofta, One Cardigan storlek M, stickad i en tråd Lore, ett härligt garn i lammull, men i exemplet vill vi sticka i en tråd Merino och en tråd Soft Silk Mohair istället. Ersätta ett tjockt garn till två tunna.

Mönstret anger stickfasthet 20 maskor och 27 varv på 10 cm med stickor 4mm och att det till storlek M (strl 3) går åt 5 härvor Lore som har en stäckning på 250m/100g = 1250m

Då ser vi ju att Merino som också har samma sträckning men på endast 50g ger att vi behöver 5 nystan merino och så skall vi ju ha en tråd mohair också. Men mohairen har en något kortare sträckning på 225m/25g vilket blir att 5 nystan ger endast 1125m, så i detta fallet tar vi ytterligare ett nystan mohair.

Alltså 5 nystan Merino och 6 nystan Soft Silk Mohair.

Något som är väldigt viktigt i allmänhet men vid garnbyte i synnerhet är att man stickar en provlapp och noggrant mäter så att rätt stickfasthet uppnås.

Och för att återkoppla till ursprungsfrågan om garnåtgång till en ospecificerad halsduk, skulle jag nog säga att det går åt mellan 150-200g av ett mjukt och skönt garn. Då får du en riktigt härlig halsduk!


Kram / Pernilla

Hållbart